Të gjitha kategoritë
Lajme

Hyrje në parimin e punës dhe avantazhet e baterisë së hekurit të litiumit

Koha: 2023-03-23 Goditjet: 41

Çfarë është bateria e hekurit litium? Hyrje në parimin e punës dhe avantazhet e baterisë së hekurit të litiumit

Bateria e hekurit litium është një lloj baterie në familjen e baterive litium. Emri i saj i plotë është bateri litium-jon fosfat hekuri. Materiali i katodës është kryesisht fosfati i hekurit litium. Për shkak se performanca e tij është veçanërisht e përshtatshme për aplikimet e energjisë, ajo quhet gjithashtu "bateria e energjisë elektrike prej hekuri litium". (në tekstin e mëtejmë referuar si "bateri hekuri litium")

Parimi i funksionimit të baterisë së hekurit litium (LiFePO4)

Struktura e brendshme e baterisë LiFePO4: LiFePO4 me strukturë olivine në të majtë përdoret si pol pozitiv i baterisë, i cili lidhet me letër alumini dhe polin pozitiv të baterisë. Në mes është një diafragmë polimer, e cila ndan polin pozitiv nga ai negativ. Sidoqoftë, joni i litiumit Li+ mund të kalojë, por e-ja elektronike nuk mundet. Në të djathtë është poli negativ i baterisë i përbërë nga karboni (grafiti), i cili lidhet me fletë bakri dhe polin negativ të baterisë. Elektroliti i baterisë është midis skajeve të sipërme dhe të poshtme të baterisë, dhe bateria është e mbyllur nga një guaskë metalike.

Kur bateria LiFePO4 ngarkohet, joni i litiumit Li+ në elektrodën pozitive migron në elektrodën negative përmes membranës polimerike; Gjatë procesit të shkarkimit, joni i litiumit Li+ në elektrodën negative migron në elektrodën pozitive përmes diafragmës. Bateria litium-jon është emëruar pas migrimit të joneve të litiumit gjatë karikimit dhe shkarkimit.

Performanca kryesore e baterisë LiFePO4

Tensioni nominal i baterisë LiFePO4 është 3.2 V, voltazhi i ngarkesës mbaruese është 3.6 V, dhe tensioni i shkarkimit përfundimtar është 2.0 V. Për shkak të cilësisë dhe procesit të ndryshëm të materialeve të elektrodave pozitive dhe negative dhe materialeve elektrolite të përdorura nga prodhues të ndryshëm, performanca e tyre do të jetë disi ndryshe. Për shembull, kapaciteti i baterisë i të njëjtit model (bateri standarde në të njëjtën paketë) është mjaft i ndryshëm (10%~20%).

Avantazhet e baterisë së hekurit të litiumit

Krahasuar me bateritë tradicionale me acid plumbi, bateritë litium-jon kanë avantazhe të rëndësishme në tensionin e punës, densitetin e energjisë, jetën e ciklit, etj. performanca e temperaturës së lartë, fuqia e lartë në dalje, jetëgjatësia e ciklit, pesha e lehtë, kursimi i kostos së përforcimit të dhomës së makinerive, madhësia e vogël, jetëgjatësia e baterisë, siguria e mirë, etj.

Kategoritë e nxehta